בעשור האחרון החלה להתפתח טכנולוגיה ייחודית המכונה מציאות מדומה ומאפשרת לאדם להיות חלק ממציאות אחרת, בכל מקום בו הוא נמצא. החוויה מתבצעת באמצעות שימוש במשקפיים מיוחדות ותוכנת מחשב. בשניה אחת כל אחד ואחת מאיתנו יכול להיות חלק ממגוון של עולמות אחרים ולהתנתק מהמציאות הקיימת. התופעה הזו תוך זמן קצר הרקיעה שחקים, פרצה את גבולותיה, מהר ממה שדמיינו המומחים בתחום ונכנסה לתחומים נוספים כמו מדע, תרבות, תיירות, רפואה, נדל“ן, חינוך ועוד. הפעם בחרנו להציג בפניכם את אחד הנושאים המרתקים בנושא הזה של מציאות מדומה: סיור וירטואלי במוזיאונים בישראל.
למה שאני ארצה לעשות סיור וירטואלי במוזיאון?
השימוש בתוכנת מחשב או אפליקציה בשילוב משקפי מציאות מדומה שהמטרה היא סיור במוזיאון תופס תאוצה מכמה סיבות. הסיבה הראשונה היא משום שיש אנשים שפשוט לא יכולים, מוגבלים, לא מסוגלים או שפשוט קשה להם לצאת מהבית כמו למשל אוכלוסיית הנכים ואוכלוסיית הקשישים. אותן קבוצות לא רוצות שההגבלות הפיזיות שלהן ימנעו מהן לקחת חלק מהתרבות והיצירה הישראלית ולכן סיורים מהסוג הזה יכולים להוות עבורם פתרון מדהים, קל ונגיש. סיבה נוספת עבור אנשים שרוצים להיחשף לתערוכות דרך המשקפיים המיוחדות קשורה לשיקולי זמן. רובנו עובדים שעות רבות מחוץ לבית, מנסים לתמרן בין הבית לבין הילדים ויש לא מעט אנשים, שצפייה באותן יצירות אומנות או תערוכות דרך המסך בסיור שהוא וירטואלי וממחיש בצורה מעולה את כל מה שקורה בפנים, בהחלט מספקת אותם.
תכנון קדימה
מכירים את זה שאתם מתלבטים לגבי משהו ורוצים לחוות סוג של טעימה ואז לקבל החלטה? ממש כמו שאתם מציצים בתפריט של מסעדה לפני שאתם מזמינים מקום, מסתכלים בתמונות של בית המלון בחו“ל בו אתם רוצים לנפוש, קוראים את החלק האחורי של הספר לפני שאתם משלמים עליו בקופה או צופים בספויילר של סרט לפני שאתם קונים כרטיסים. זה בול אותו הדבר. הסיור הוירטואלי במוזיאון או בגלריה מאפשר לנו לחוות סוג של טעימה קטנה לפני שאנחנו מקבלים החלטה האם ליסוע לירושלים למוזיאון ”יד ושם“ או במוזיאון ירושלים, לבקר בעיר הצפופה בישראל ולעמוד בפקקים בדרך למוזיאון תל אביב, או לעלות צפונה למוזיאון האומנויות בחיפה. הרבה פעמים אנשים גם רוצים לתכנן סיור עבור קבוצה, למשל עבור בני נוער בתיכון, יום גיבוש לעובדים, קשישים בבית דיור מוגן או קבוצה של אמהות בחופשת לידה והסיור יכול לעזור להם לבנות את הלו“ז ואת התוכן באותו יום.
הקורונה רק האיצה את התהליך
מאז שפרצה מגפת הקורונה, התחום הזה של מציאות מדומה וסיורים וירטואלים הן בארץ והן בעולם רק התחזק ופרץ עוד יותר לתודעה של האנשים. הסגרים הובילו אותנו להיחשף לעולמות חדשים ולקחת חלק מתכנים וירטואלים מרתקים, ממש כמו הסיורים הללו. בנוסף, מכיון ועדיין יש לא מעט בידודים והדבקות, אותם סיורים מהווים סוג של מפלט הן עבור קהל הילדים ובני הנוער והן עבור המבוגרים.
כמובן, שלמרות היתרונות הרבים של הטכנולוגיה הזו, גם כאן כמו בכל דבר יש חסרונות והחוויה היא לא בדיוק אותה חוויה המערבת את כל החושים בהשוואה לאם היינו בוחרים להגיע לאותו מוזיאון או גלריה.
אז איך זה עובד?
ובכן, כל מה שאתם צריכים לעשות הוא להצטייד במשקפי מציאות מדומה איכותיות, להתחבר לאתר, תוכנה או אפליקציה ייעודית בהם יש את השירות הזה של סיורים וירטואלים ולהתחיל לשוטט. תוכלו לבקר גם במוזיאונים בארץ, גם במוזיאונים בעולם וגם באתרים ומקומות אחרים.